Är Kiwi Farligt för Hundar? Kan Hundar Äta Kiwi?

Kiwi är en söt och syrlig tropisk frukt som är ett uppfriskande och hälsosamt mellanmål för människor. Men hur är det för hundar? Kan hundar äta kiwi eller är det farligt?

Kiwi är en hundvänlig frukt, så du kan dela några med din hund! Men innan du gör det finns det vissa delar av kiwi som du bör utelämna. Fortsätt läsa för att ta reda på vad dessa är.

Är kiwi bra för hundar?

Kiwi är inte bara en uppfriskande, smakrik frukt, utan den är också nyttig för hundar. Den har höga nivåer av lösliga fibrer och vatteninnehåll, vilket gör den till en bra träningsgodis med lågt kaloriinnehåll för hundar. Dessutom är frukten rik på vitaminer och mineraler. Dessa inkluderar betakaroten, vitamin E, vitamin K, folat och kalium.

Dessa näringsämnen kan erbjuda många hälsofördelar för din hund, såsom:

 • Håller hundens immunförsvar starkt
 • Ger kroppen förmågan att bekämpa cancer
 • Hjälper din hunds matsmältning och främjar en frisk mage
 • Hjälper till med blodpropp och snabb läkning
 • Ger extra hydrering till din hund
 • Minskar svullnad och irritation på grund av kiwis antiinflammatoriska egenskaper

Om du letar efter en fruktgodis för din hund, lägg till kiwi på din lista. Din hund kan dra många näringsmässiga fördelar genom att äta kiwi. Men se till att konsultera veterinären först innan du bestämmer dig för att inkludera kiwi i din hunds diet.

kiwifruit 400143 1280

Kan hundar ha kiwi? Är kiwi säker för hundar att äta?

Kiwi är giftfritt för hundar jämfört med andra frukter som vindruvor. Men det finns några saker du behöver veta innan du delar kiwi med din hund.

Mata aldrig din hund med en hel kiwifrukt, speciellt om han är en liten hundras. Dessa kan lätt fastna i halsen och orsaka kvävning.

Även om han lyckades svälja hela frukten finns det fortfarande risk för magblockad. Hans mag-tarmkanal kommer att ha stora svårigheter att smälta hela kiwin.

Din hund kommer sannolikt att behöva opereras för att extrahera frukten från magen. Utan omedelbar behandling kan hans tillstånd bli dödligt. Det är därför du alltid skär kiwi i små lagom stora bitar när du förbereder den för din hund.

Frukten innehåller även naturligt socker, vilket inte är fördelaktigt för hunden. Det är mer sannolikt att ge honom parodontala problem, få honom att gå upp i vikt eller utveckla diabetes.

En annan sak att veta om kiwi är att den innehåller aktinidin, ett enzym som orsakar mun- och tungirritation.

Hur mycket kiwi kan hundar äta?

Kiwi är säkert för hundar att konsumera, men du måste ha kontroll på mängden som konsumeras. Om din hund är en liten eller medelstor ras kan den äta en skiva kiwi om dagen. Större hundar kan ha två till tre bitar kiwi varje dag.

Många hundar tål inte plötsliga kostförändringar. Börja därför alltid med att ge din hund små mängder kiwi för att undvika matsmältningsbesvär. Om han inte visar tecken på magproblem kan du långsamt öka fruktportionerna. Se bara till att inte gå längre än den rekommenderade serveringen för ditt husdjur.

Kiwi är full av lösliga fibrer och kostenzymer. Dessa fruktkomponenter har en laxerande effekt på hundar om det finns för mycket av det i deras matsmältningssystem. Därför, om du matar din hund för mycket kiwi, kommer den att sluta uppleva gaser, diarré och förstoppning.

Kan kiwi orsaka en allergisk reaktion hos hundar?

Kiwi är inte en av de vanligaste orsakerna till matallergier hos hundar. Oavsett vilket är det alltid en bra idé att vara försiktig. Om det är första gången din hund äter kiwi, ge honom frukten i små mängder.

Håll sedan utkik efter tecken på allergiska reaktioner, såsom diarré, kräkningar, klåda, inflammerad hud och orolig mage. Dessa symtom kan ofta ta cirka tjugofyra timmar innan de uppträder.

Om din hund uppvisar tecken på allergi, sluta servera kiwi och få den omedelbart kontrollerad av veterinären.

Veterinären kommer att utföra olika tester på din hund för att fastställa vad som orsakade symtomen. Om det är bevisat att kiwi är roten till allt, överväg att leta efter andra alternativa godsaker för honom.

Vilka delar av kiwin är dåliga för hundar?

Hundar kan äta de köttiga delarna av kiwin. Vissa andra delar av frukten är dock bäst att utelämna.

Kan hundar äta kiwifrön?

Nej, mata inte kiwifrön till din hund. Många tror att kiwifrön innehåller gifter som kan orsaka förgiftning hos hundar. För att hålla din hund säker, se till att ta bort fröna när du förbereder frukten.

Kan hundar äta kiwiskal?

Vissa fruktskal innehåller mycket vitaminer och mineraler, vilket är okej för hundar att äta. Tyvärr är det inte så för Kiwis. Dess hud innehåller höga halter av grovfoder eller olösliga fibrer.

Att låta din hund äta kiwihud kan potentiellt orsaka orolig mage eller diarré. Dessutom är dess hårda konsistens en potentiell kvävningsrisk. Därför skulle det vara bäst att dra av huden innan du matar kiwin till din hund.

Hur man förbereder kiwi på rätt sätt för hundar

Här är några riktlinjer att komma ihåg när du förbereder kiwi för din lurviga vän:

 • Fråga först veterinären om råd för att säkerställa att frukten passar din hunds kostbehov.
 • Köp ekologisk kiwi eftersom den har mindre exponering för skadliga kemikalier som bekämpningsmedel.
 • Tvätta frukten noggrant innan du tar bort skalet och fröna.
 • Skiva kiwi i små bitar för att förhindra att din hund kvävs på den när den äter.
 • Du kan mata den till din hund rå, mosad eller som pålägg på hundmaten.

Kom alltid ihåg att sätta gränser för mängden kiwi som din hund kan äta för att undvika orolig mage och andra hälsoproblem.

Även om du kan skala den mjuka gröna frukten och mata den till ditt husdjur, är det viktigt att komma ihåg att de flesta mänskliga men hundvänliga foder bör ges till dina hundar som en godbit – de bör endast erbjudas med måtta. Kiwi har många hälsosamma egenskaper, men som alla frukter kan för mycket ge ditt husdjur en överbelastning av socker.

Det är också viktigt att konsultera din veterinär innan du introducerar något nytt foder till din hunds bästa vän. Varje husdjurs hälsohistoria är annorlunda, och vissa livsmedel kan ha en negativ effekt i kombination med olika hälsoproblem eller mediciner som ditt husdjur kan ta. Detta är särskilt viktigt om din hund lider av diabetes eller njurproblem.

Är kiwi bra för hundar?

Kan hundar äta kiwi? Ja. Men borde de? Många av oss njuter av kiwins syrliga och söta smak, och din hund kan också – även om de kan bli lite mer upphetsade över ett köttigt ben. Kiwi är laddade med

 • Kalium
 • C-vitamin
 • Fiber
 • Vitamin E
 • Fytonäringsämnen
 • Folat
 • Antioxidanter

Det är dock viktigt att komma ihåg att den måttliga mängd du bör ge din hund med största sannolikhet inte kommer att ha någon stor inverkan på deras kostbehov. De flesta kommersiella hundfoder innehåller alla de vitaminer och näringsämnen som behövs för din hunds diet, så även om den extra boosten av näringsämnen är en bonus, är de inte strikt nödvändiga.

Kiwi ska aldrig användas som en måltidsersättning eller den huvudsakliga källan till viktiga vitaminer och mineraler för ditt husdjur. Rådfråga alltid din veterinär innan du överväger att byta din hund till en hemmagjord måltidsdiet – du kan behöva komplettera några viktiga näringsämnen för att se till att måltiderna är balanserade.

Efter att ha matat din hund kiwi för första gången – eller något annat foder för den delen – håll ett öga på din valp och se till att den inte visar några tecken på en allergisk reaktion. Det är möjligt för nya livsmedel att orsaka matsmältningsbesvär, så om detta händer, försök ge dem en mindre portion nästa gång.

Hur kan min hund äta kiwi?

Skala alltid kiwifrukten och kassera skalet innan du ger den till din hund. Skalet är inte giftigt – människor kan faktiskt äta den också – men den är väldigt seg, svår att smälta och kan utgöra en kvävningsrisk.

Det är också en bra idé att skära kiwin i bitar för enklare konsumtion. Lägg gärna till frukten till någon av de hemgjorda godsakerna du ger din hund – du kan slänga den i hemgjorda pussar eller valpkoppar för en extra känsla av smak.

Du kan också blanda vanlig yoghurt, kiwi, bananer, äpplen och bär i en skål, hälla i din favoritform och frysa in för en härligt uppfriskande godbit när sommaren. Detta är en hälsosam, näringsrik godbit för både dina hundar och resten av din familj.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Spel, cazino och djurvälfärd: Kulturella aspekter

 • Är lakrits farligt för hundar?

 • Är aloe vera farligt för hundar?