Är Ris Farligt för Hundar? Kan Hundar Äta Ris?

Ris är en enkel kolhydrat som är låg i kalorier och innehåller inga fetter, salter eller kolesterol i sig. Många kommersiella hundfoder har redan anammat ris som ett billigt tillskott till sin hundmat.

Även om detta foder är en vanlig ingrediens i många av de hundfodermärken som finns på marknaden, kanske du undrar om det är säkert att mata din hund med vanligt ris på egen hand.

Det enkla svaret på det är ja, du kan säkert mata vanligt ris till din hund. Dagens hundar anses vara allätare, vilket innebär att de kan konsumera en del spannmål och växter i sin diet, så länge som deras huvuddiet består av minst 75 % animaliskt protein. Låt oss gå igenom några av hälsofördelarna med att lägga till ris i din hunds diet. Läs vidare för att lära dig mer.

Hälsofördelar med ris för hundar

Som vi nämnde är ris en kolhydrat som är väldigt näringsrik. Ris ger många hälsofördelar för både människor och hundar. Låt oss ta en närmare titt på några av dessa hälsofördelar:

 • Fettsnål
 • Låg natriumhalt
 • Ris innehåller antioxidanter som hjälper till att skydda mot vissa sjukdomar och kognitiv dysfunktion hos åldrande husdjur
 • Innehåller kalcium, fosfor och D-vitamin som hjälper till att stödja friska, starka ben
 • Kan lindra gastrointestinala besvär
 • Har probiotika som matar bra bakterier som finns i tunntarmen
 • Ris innehåller fibrer som hjälper till att stödja regelbunden tarmrörelse och förbättrar matsmältningen
 • Dess höga kolhydrater kan hjälpa till att öka energinivåerna och förbättra kognitiva funktioner
 • Risets kli är det som ger brunt ris dess bruna färg. Detta beror på att det innehåller många av näringsämnena. Både brunt ris och vildris är rika på vitaminer och mineraler som gör dem till två av de hälsosammaste tillskotten du kan lägga till din hunds kost.

Låt oss ta en snabb titt på några av hälsofördelarna med brunt ris:

 • Brunt ris innehåller vitaminerna D, B1 och B6 som hjälper till att stödja din hunds hjärthälsa och ämnesomsättning
 • Niacin kan också hittas i ris som ger hundar frisk hud, nervsystem och matsmältning
 • Kalcium för starka ben, tänder och ligament
 • Fosfor arbetar med kalcium för att stärka ben, ligament och tänder
 • Tiamin (även känd som B1) stöder cellulär produktion och metabolism
 • Magnesium stöder muskelfunktion och energiproduktion
 • Selen är viktigt för en sund sköldkörtelfunktion, reproduktion och för att skydda mot cellskador som kan komma från oxidation
 • Mangan hjälper till att skydda din hund mot de skadliga effekterna av fria radikaler som kan orsaka förödelse på din hunds celler

rice 3997767 1280

Hur mycket ris är säkert för min hund att äta?

Hundar kräver en hälsosam, komplett och balanserad kost. De flesta kommersiellt tillgängliga hundfoder innehåller redan den korrekta mängden dagliga kalorier och näringsämnen som de behöver för att upprätthålla optimal hälsa. På grund av detta bör en hunds diet inte bestå av mer än 10% av ytterligare foder som ris.
Mer än detta riskerar din hund att få viktökning eller diabetes.
Stora hundar kan äta cirka 1 dl ris cirka två eller tre gånger i veckan som mest. Mindre hundar borde ha mycket mindre än så här.
Tänk på att mängden ris som rekommenderas för hundar är baserad på tanken att din hund redan får allt den behöver från sitt hälsosamma, balanserade hundfoder.
Ris bör endast serveras till din hund som en enstaka godbit tillsammans med den vanliga maten eller som mellanmål. Du bör alltid börja med att erbjuda ris till din hund i små mängder. Du kan sedan gradvis öka portionsstorleken så länge din hund inte visar några tecken på matsmältningsbesvär.

Finns det några risker med att mata min hund med ris?

I vissa fall kan hundar visa tecken på allergier eller intoleranser mot ris och vissa andra livsmedel. Om du redan vet att din hund lider av allergier är det bäst att kontrollera med din veterinär innan du serverar ris till din hund, ifall han är allergisk mot det också. Jästallergier kan också vara problematiska om du planerar att mata din hund med ris. Här är några saker du bör hålla utkik efter för att veta om din hund är allergisk mot ris:
 • Kräkningar
 • Torr hud
 • Kliande hud
 • Inflammerade tassar eller överdrivet slickande av tassar
 • Hudutslag
 • Håravfall eller kala fläckar
Om du märker att något av dessa tecken eller symtom utvecklas hos din hund bör du sluta ge honom ris direkt och prata med din veterinär.

Hur kan jag servera ris till min hund?

Det finns några olika sätt att servera ris på ett hälsosamt sätt till din hund. De flesta veterinärer rekommenderar att du matar din hund med vanligt vitt ris, utan kryddor, fetter eller salt.
Du kan servera ris tillsammans med lite kokt kyckling, vilket är en fantastisk måltid för hundar som kan ha problem med mag-tarmkanalen. Vitt ris är lätt för hundar att smälta och det hjälper faktiskt deras matsmältningssystem att slappna av och återfå balansen så att din hund kan återgå till att äta vanlig mat igen.
Tidigare nämnde vi att brunt ris får sin färg baserat på att det fortfarande innehåller klidelen av riset. Även om det är här det mesta av näringen finns i ris, är det av denna anledning som de flesta veterinärer inte kommer att rekommendera brunt ris för hundar som har problem med magen eller matsmältningen. Brunt ris tenderar att vara svårare för hundar att smälta på grund av det kli som det har, så du kanske vill hålla dig till att servera din hund vitt ris för att minska risken för att din hund utvecklar magbesvär.

När du förbereder ris till din hund bör du skölja av det först för att ta bort överflödig stärkelse innan du tillagar det. Du kan sedan använda en riskokare eller koka den i vanligt vatten tills den är mör och fluffig. Inkludera inte något salt eller kryddor i riset när du förbereder det för din hund.

Detta beror på att många kryddor kan orsaka magbesvär för din hund och tillsatt natrium är inte bra för din hunds hälsa på lång sikt. Återigen, din hunds vanliga hundmat bör redan innehålla de rätta dagliga mängderna salt och fett som är säkra för din hund att konsumera, så det finns ingen anledning att lägga till några ytterligare mängder till riset. Om du vill kan du också lägga till färska, ångade grönsaker tillsammans med riset för en extra boost av näring och smak.

Övergripande om ris för hundar

Ris är en av de mest populära livsmedel och är en stapelvara över hela världen av många anledningar. Den har många underbara hälsofördelar som både människor och hundar kan dra nytta av. Det är ett lågkalorifoder som kan vara ett bra komplement till din hunds hälsosamma kost och kan ge en hälsosam källa till kolhydrater för att lindra en orolig mage. Så länge den serveras vanlig utan tillsatt salt, kryddor eller fett, är det en underbar njutning att servera till din hund ibland. Börja långsamt och introducera bara ris i mycket små mängder om det är första gången du matar det till din hund. På så sätt får den inte ont i magen av att äta för mycket på en gång.

Kan hundar smälta ris?

Ja. En hund har förmågan att smälta ris och andra kolhydrater. Medan människor producerar matsmältningsenzymet amylas i munnen, får hundar amylas från bukspottkörteln.

Sedan, om du tittar på hur en hunds kropp (och en människas) fungerar och bearbetar kolhydrater kommer du att se att kroppen har 8 hormoner för att höja blodsockret i tider av hungersnöd … men bara ett som sänker det … insulin. Det beror på att det aldrig fanns mycket överskott i den ursprungliga världen. Det fanns ett minimalt behov av att ta itu med den sällsynta ökningen av blodsocker och spara det som fett.

Jämför det med dagens industriella tidsålder och livsmedelsbearbetning … och kosten för dagens tamhund. Hundar översvämmas med en bearbetad diet av kolhydrater som får kroppen att lagra överskott som fett … och det leder till otroligt många överviktiga hundar och matsmältningsproblem.

Är ris bra för hundar med diarré?

Det är vanligt att veterinärer rekommenderar att hundar med diarré matar en intetsägande diet med ris och kokt kyckling eller hamburgare. Det beror på att dessa livsmedel är lättsmälta när tarmen är stressad. Men det finns bättre val än ris … inklusive fiberrika livsmedel som pumpa.

Kan hundar äta kolhydrater?

Ja det kan de. Om du analyserar något som kan utgöra mat eller näring, var som helst i världen, kommer det att vara lågt i stärkelse och socker. Den genomsnittliga stärkelse- och sockerhalten i kött, fisk, ägg, insekter, växter, frukt, bär och grönsaker är cirka 4 %.”

Men det mesta av torrfoder för djur består av cirka 40 % kolhydrater, vilket ökar efterfrågan på insulin i en hunds kropp … dagligen. Och det kan hända flera gånger om dagen med ytterligare utfodring av kommersiellt foder.

Så, ja, hundar kan äta och smälta kolhydrater och lagra överskottet som fett, men det borde inte vara en väsentlig del av deras kost. Och det finns ett annat problem med att mata hundar med ris.

Ris kan öka risken för diabetes hos hundar

Kolhydraterna i ris omvandlas ganska snabbt till blodsocker. Snabba toppar från en konstant diet av kolhydrater ökar efterfrågan på insulin hos din hund. När detta är en regelbunden händelse kan det stressa bukspottkörteln som producerar insulinet. Det gjordes en omfattande studie 2012 som fann att de som åt mest vitt ris hade en högre risk för typ 2-diabetes. Insulin fungerar på samma sätt hos hundar som hos människor.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Spel, cazino och djurvälfärd: Kulturella aspekter

 • Är lakrits farligt för hundar?

 • Är aloe vera farligt för hundar?