Är Lax farligt för Hundar? Kan Hundar Äta Lax?

Lax är en av de mest populära fiskarna och konsumeras runt om i hela världen. Det är inte konstigt eftersom denna fisk länge har hyllats för sina många hälsofördelar.

Om lax är hälsosamt för oss så måste det väl vara lika hälsosamt för våra hundar? Inte nödvändigtvis. Den här artikeln kommer att diskutera huruvida hundar kan äta lax och om lax är farligt för hundar. Vidare går vi igenom hur den säkert serveras och några potentiella risker och fördelar med lax för hundar

Tillagad lax eller laxbaserad hundmat kan vara en del av en hälsosam kost för hundar. Under de senaste åren har vi sett en explosion av alternativ när det gäller kommersiellt tillagad hundmat. Kyckling eller nötkött är inte längre de enda alternativen för våra hundar. Fisk – särskilt lax – blir en allt mer populär ingrediens i sällskapsdjursdieter.

Förutom att mata din hund med laxbaserad hundmat, kan du också mata hennes färsk lax som en enstaka hälsosam godisbit, förutsatt att den är benfri och helt tillagad.

Kan hundar äta rå lax?

Hundar ska aldrig matas med rå lax, inklusive laxsushi eller sashimi. Att utfodra rå lax till hundar kan leda till laxförgiftning, ett tillstånd som är känt för att drabba hundar. Det är inte riktigt en förgiftning, utan en infektion som orsakas av blodburna bakterier, kallad Neorickettsia helminthoeca, som lever inom en parasit som ofta infekterar lax i Stillahavsområdet nordväst om USA, Stillahavskusten i Kanada och så långt norrut. som Alaska. Infektion med denna bakterie kommer att orsaka död hos upp till 90 procent av hundarna inom 10 dagar om de inte behandlas på lämpligt sätt.

Vanliga symtom på laxförgiftning hos hundar inkluderar feber, viktminskning, kräkningar och diarré som kan bli blodig.

Rå lax från andra regioner kan fortfarande innehålla andra skadliga bakterier och parasiter, så lax bör alltid värmas till en innertemperatur på minst 62 grader innan den serveras till hundar. Om din hund har ätit rå lax bör du kontakta din veterinär omedelbart.

När är lax dåligt för hundar?

Lax kan vara väldigt dåligt för hundar om den inte tillagas rätt. Kom ihåg att aldrig låta dina hundar äta rå eller dåligt tillagad lax eftersom även en liten bit av underkokt fisk kan göra att din hund blir extremt sjuk med möjligen dödliga konsekvenser.

Laxförgiftning hos hundar

Som sagt kan lax bra infekterad med en parasit som kallas Nanophyetus salmincola. Även om denna parasit är något ofarlig i sig, blir den farlig om den är infekterad med en annan organism som kallas neorickettsia helminthoeca. Det är detta som orsakar laxförgiftning.

Om den lämnas obehandlad är det stor risk att din hund kan dö.

Tecken på laxförgiftning hos hundar

Om din hund visar följande tecken kan den ha laxförgiftning:

 • Diarre
 • Kräkningar
 • Ingen aptit
 • Snabb viktminskning
 • Letargi
 • Feber
 • Svullna lymfkörtlar
 • Uttorkning

Det största problemet är att din hund kanske bara visar dessa tecken på laxförgiftning upp till en vecka efter att ha konsumerat rå lax och fått laxförgiftning. Detta kommer att göra diagnos och behandling ganska svår. Din veterinär kanske inte ens anser att laxförgiftning är en orsak till dessa kliniska tecken.

Det är också möjligt för din hund att smitta andra hundar via deras avföring.

salmon 3139390 1280

Vad ska man göra om din hund äter rå lax?

Om din hund visar något av ovanstående symtom efter att ha ätit lax, ta den till veterinären omedelbart. Låt din veterinär veta att du misstänker att din hund har laxförgiftning.

Behandling av laxförgiftning hos hundar är ganska enkel via antibiotika för att döda parasiten men bara om den upptäcks på ett snabbt sätt. Din veterinär kan sannolikt också ordinera ett avmaskningsmedel för att döda parasiten.

Men först kommer din veterinär troligen att samla ett avföringsprov för att bekräfta att det finns parasitägg i avföringen. Vissa veterinärer kan ta ett nålprov från en lymfkörtel.

Men när behandlingen för laxförgiftning har påbörjats kommer din hund sannolikt att återhämta sig snabbt!

Kan hundar äta tillagad lax?

Tillagad lax är säkert att mata hundar och kan ge många näringsmässiga fördelar precis som det kan hos människor. Dock är portionskontroll nyckeln när du lägger till läckra godsaker till ditt husdjurs diet.

Om du matar din hund med kommersiellt tillagad hundmat är chansen stor att den är märkt som en komplett och balanserad diet. När mat läggs till den balanserade kosten i en andel av över 10 procent av kosten kan det orsaka att kosten blir obalanserad och kan leda till näringsbrister eller överskott. Försiktighet måste också iakttas för att inte ge din hund för mycket eftersom tillsatta kalorier kan leda till viktökning och bidra till fetma.

När du matar kokt lax till hundar, bör du mata den helt bakad, ångad eller rostad utan att tillsätta någon krydda, olja eller salt.

Kan hundar äta rökt lax?

Att mata hundar med rökt lax kan utgöra vissa hälsorisker. Varken kallrökt lax eller varmrökt lax får värmas till en temperatur som är tillräckligt varm för att döda bakterierna som är förknippade med laxförgiftning hos hundar.

Dessutom tenderar rökt lax att ha hög salthalt, vilket kan vara skadligt för din hunds hälsa.

Kan hundar äta laxskinn?

Laxskinn kan matas till hundar så länge det matas i mycket små mängder som en tillfällig godis. Laxskinn är rik på hälsosamma essentiella fettsyror och vitaminer. Men det innehåller också mer fett och kalorier än laxkött gör. Att mata för mycket laxskinn kan leda till tarmbesvär och potentiellt leda till pankreatit, en allvarlig sjukdom. Laxskinn är inte ett lämpligt foder för hundar som behöver gå ner i vikt.

Kan hundar äta konserverad lax?

Konserverad lax är okej att ge till din hund. Det är dock bäst att välja konserverad lax som är packad i vatten utan tillsatta oljor, kryddor eller salt.

Fördelarna med lax för hundar

Precis som lax rekommenderas som en del av en hälsosam kost för människor, kan den också vara mycket fördelaktig när den matas till hundar. Lax är låg i mättade fetter och innehåller mycket protein, omega-3 fettsyror, vitamin B12, kalium och vitamin D.

Att införliva lax i din hunds kost kan hjälpa till att förbättra tillståndet för hennes päls och hud, förbättra hjärnans funktion och hjälpa benhälsan. En laxbaserad kost kan också vara till hjälp för vissa hundar med matkänslighet eller allergier.

Laxolja för hundar

Att utfodra laxolja tillskott kan vara fördelaktigt och rekommenderas för vissa hundar. Laxolja skiljer sig från hel lax genom att den innehåller koncentrerade mängder omega-3-fettsyror. Omega-3-fettsyror kan rekommenderas av din veterinär för att hjälpa till med hudproblem relaterade till allergier, artrit, hjärtsjukdomar eller kognitiv dysfunktion.

Laxolja tillskott för hundar kommer i kapslar som ges oralt eller en vätska som du kan blanda med din hunds mat.

salmon 774482 1280

Lax för hundar: saker att tänka på

Lax kan vara ett bra foder att erbjuda din hund och kan ge fördelar för deras hälsa. Men att utfodra för mycket lax eller mata lax för ofta kan orsaka problem. För vissa hundar kan lax innehålla för mycket olja eller fett och kan orsaka orolig mage. Du bör börja med att mata din hund med lax i mycket små mängder för att se till att den inte orsakar några matsmältningsproblem.

Lax eller andra livsmedel eller godsaker du matar din hund bör aldrig utgöra mer än 10 procent av kosten för att säkerställa att kosten förblir komplett och balanserad. De övriga 90 procenten av din hunds diet bör bestå av ett kommersiellt hundfoder som är märkt som komplett och balanserat. När du matar kokt lax, välj benfria filéer och inspektera dem noga för att säkerställa att det inte finns några ben kvar i köttet.

Det finns oro för nivåerna av föroreningar som polyklorerade bifenyler (PCB), bekämpningsmedel och tungmetaller som kvicksilver som kan ackumuleras i lax och kan leda till cancer och andra hälsoproblem när höga doser konsumeras. En studie som publicerades 2019 testade dock kommersiell lax och hundfoder som inte innehåller lax och hittade inte vanligt kvicksilver i dessa dieter och, när de förekom, var det osannolikt att kvicksilvernivåerna skulle utgöra en hälsorisk.

FDA i USA anger också högsta tillåtna nivåer av föroreningar i lax. För att minimera risken, när du matar färsk lax till din hund, välj vildfångad lax istället för odlad lax eftersom den är känd för att innehålla mindre gifter.

När du väljer ett laxoljetillskott, fråga din veterinär om rekommendationer om pålitliga företag och se till att tillverkaren utför laboratorietester från tredje part för att säkerställa att produkten inte innehåller skadliga nivåer av toxiner. Låt också din veterinär veta vilket foder du matar din hund. Vissa dieter innehåller redan tillsatta omega-3-fettsyror, så tillskott av laxolja kan potentiellt leda till en överdos av fettsyror, vilket kan leda till störningar i mag-tarmkanalen eller, i sällsynta fall, störningar i blodet.

Är lax bra för hundar?

Lax är en stor källa till omega-3-fettsyror och protein. Omega-3-fettsyror stödjer din hunds immunförsvar, minskar inflammation och håller din hunds päls glänsande och frisk.

För äldre hundar hjälper laxen till att minska inflammation och stelhet i lederna. Även bra för hundar med artrit. När det gäller yngre valpar, kommer lax att hjälpa valpar i hjärnans utveckling.

Lax är också en källa till aminosyror, vilket är så viktigt för att hålla hundarna friska och aktiva.

Andra näringsmässiga fördelar med lax för din hund inkluderar:

 • Förbättring av hudirritation och allergier
 • Förstärkning av hundens immunförsvar
 • Hjälper till att förebygga vissa hudallergier hos hundar
 • Hjälper mot inflammatoriska tarmsjukdomar
 • Hjälper till att producera mer kollagen
 • Förbättrar kognitiva funktioner hos äldre hundar
 • Främjar hälsosam viktminskning hos överviktiga hundar
 • Hjälper till att bromsa tillväxten av cancerceller

Varför du inte ska mata din hund med lax

Även om lax anses helt okej att mata din hund med när den är tillagad finns det givetvis även skäl att inte mata din hund med det. Dessa problem brukar dock inte existera om du matar i rimliga mängder.

1. Strålning

2011 orsakade kärnkraftsolyckan i Fukushima att strålning sipprade in i Stilla havet. Medan studier tyder på att mängden strålning i fisken är för låg för att orsaka oro, anses det bäst att undvika Stillahavslax. De radioaktiva partiklarna (cesium-137 och strontium-90) kan leda till hundcancer.

2. Tungmetaller

Tungmetaller som kvicksilver, bly, arsenik och kadmium finns vanligtvis i hav och i fisk. De kan orsaka allvarliga sjukdomar hos hundar som blindhet, cancer, lever- och njurskador samt störningar i nervsystemet.

3. Parasiter

Den ovan nämnda parasiten är inte den enda parasiten som finns i lax. Vild lax kan innehålla andra parasiter som maskar.

Om du är orolig för ovanstående problem, prata med din veterinär innan du matar din hund med lax. Du bör även läsa etiketten på förpackningen om du köper konserverad lax.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Spel, cazino och djurvälfärd: Kulturella aspekter

 • Är lakrits farligt för hundar?

 • Är aloe vera farligt för hundar?